Υλικά
- 1 κουτί Mπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 ½ λίτρο γάλα για τη μπεσαμέλ
- 700γρ. κιμά
- ½ κιλό μακαρόνια Νο 2
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι ή μαργαρίνη για το σοτάρισμα
- αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός
- 2 μεγάλες ντομάτες ή 250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα, 200 γρ. κεφαλοτύρι ή 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
- Προαιρετικά 2 αυγά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
Σοτάρετε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτετε ένα κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή τον συμπυκνωμένο χυμό και 2½ ποτήρια νερό. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για μισή ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό του. Προσθέτετε αν θέλετε 2 αυγά χτυπημένα στον έτοιμο κιμά. Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και μόλις βράσουν ρίχνετε λίγο κρύο νερό και τα στραγγίζετε. Προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο και τα τριμμένα τυριά εκτός από 2 κουταλιές.Τα ανακατεύετε και βάζετε τα μισά μακαρόνια σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί (32 X 37 εκατοστά). Τα σκεπάζετε με το βρασμένο κιμά. Βάζετε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από τον κιμά. Αν δεν θέλετε το παστίτσιο σε στρώσεις μπορείτε να τα ανακατέψετε όλα μαζί (τον κιμά, τα μακαρόνια και τα τυριά). Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, καλύπτετε τα μακαρόνια και περιχύνετε την επιφάνεια της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ με 1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που κρατήσατε. Ψήνετε στους 200°C για 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.